
Caving
Η ιστορία της σπηλαιολογίας αρχίζει από τότε που η περιέργεια του ανθρώπου τον έφερε κοντά σε υπόγειους κόσμους μοναδικής ομορφιάς αλλά και αρχαιολογικού, ιστορικού και γεωλογικού ενδιαφέροντος.
Η σπηλαιολογία από τη φύση της εμπεριέχει ένα πλήθος φυσιολατρικών δραστηριοτήτων (όπως πεζοπορία, ορειβασία, κατασκήνωση, αναρρίχηση, τεχνητή και ελεύθερη), οι οποίες προσεγγίζουν τον κύριο σκοπό, δηλαδή την εξερεύνηση κάποιου σπηλαίου ή βαράθρου.

Από τη στιγμή της εισόδου των σπηλαιολόγων στον υπόγειο κόσμο, η αίσθηση είναι τελείως διαφορετική καθώς εκεί κυριαρχεί το σκοτάδι, η υγρασία και η απόλυτη ησυχία. Ταυτόχρονα όμως σε παρασύρει η γοητεία του αγνώστου και η φιλοδοξία μιας καινούργιας (μικρής ή μεγάλης) ανακάλυψης. Στην Ελλάδα μας έχουν καταγραφεί περίπου 11.000 σπήλαια ενώ έχει εξερευνηθεί επαρκώς πολύ μικρός αριθμός από αυτά. Ζούμε σε έναν παράδεισο για σπηλαιολόγους, γεμάτο ανεξερεύνητα, αρκετά ασφαλή και κυρίως καθαρά σπήλαια.
Ελάτε να φωτίσουμε μαζί υπόγεια ποτάμια μέσα σε φιδίσιους μαιάνδρους και αχανείς αίθουσες. Να πατήσουμε μαζί την απάτητη άργιλο αφήνοντας μόνο τα χνάρια μας.
Μικρά σπήλαια υπάρχουν από τη μεριά των Μεγάλων Λιθαριών και στα Λημέρια των Κλεφτών στη βόρεια πλευρά της. Η Γκαμήλα φημίζεται για τα βαθιά της βάραθρα. Αυτά είναι:
Η Προβατίνα βάθους 407 μ, ένα από τα μεγαλύτερα κατακόρυφα βάραθρα του κόσμου, για την ακρίβεια το τρίτο στη σειρά . Το βάραθρο δημιουργήθηκε από συνδυασμένη δράση νερού και πάγου. Χαρακτηριστικό είναι, ότι σε βάθος 180 μ. υπάρχει ένα μικρό πατάρι με πάγους, που δε λειώνουν ποτέ. Υπάρχει επίσης μια και μοναδική αίθουσα με μια μικρή λιμνούλα και αναμνηστικές πλακέτες από Ελληνικές και ξένες αποστολές που κρέμονται στα τοιχώματα.
Το Χάσμα του Έπους βάθους 451 μ, ο τρόπος δημιουργίας του είναι διαφορετικός από εκείνον της Προβατίνας. Κυρίαρχο στοιχείο είναι το νερό, αφού το σπήλαιο λειτουργεί σαν καταβόθρα και αποστραγγίζει τα νερά από το οροπέδιο. Υπάρχουν δυο διαφορετικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει κανείς, το Έπος Ι με βάθος 451 μ. και το Έπος ΙΙ με βάθος 340 μ.
Η τρύπα της Νύφης συνολικού βάθους 340μ, το σπηλαίο αυτό λειτουργεί σαν καταβόθρα όπως και το Έπος, αφού συλλέγει τα νερά της περιοχής. Αποτελείται από τρία μεγάλα βάραθρα p150 μ, p50 μ, p120μ. Και δυο μικρά p10 μ. και p10 μ. που στο τέλος τους είναι στενά, που δε χωράς να περάσεις.
Η Γκαιλότρυπα βάθους 200 μ.
Η Σπέρα του Τσεπέλοβου 228 μ, και πολλά άλλα βάραθρα ορισμένα απ' τα οποία βρίσκονται στην περιοχή του χωριού Βραδέτου.





























