
Ραφτινγκ
Τo ραφτινγκ έχει πάρει την ονομασία από την αγγλική λέξη RAFT= ( σχεδία ) και το χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των ανθρώπων, για κυνήγι και μεταφορά φαγητών.
Είναι ένα πολύ κοινωνικό άθλημα που φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή με το παρθένο φυσικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ασκείται και διασκεδάζει. Είναι ευεγερτικό για όλους τους ανθρώπους και δεν απαιτείται ειδικές γνώσεις και εκπαίδευση, πέρα από της οδηγίες που θα δώσει ο συνοδός της εκδρομής, η βάρκα φιλοξενεί από 2-8 άτομα και τον οδηγό.
Η Ελλάδα είναι ιδανικός προορισμός για ταξίδια περιπέτειας εναλλακτικού τουρισμού και Ήπειρος έχει τις δυνατότητες να ανάπτυξη την δραστηριότητα του ραφτινγκ. Η γεωγραφική θέση της Ηπείρου στην Ελλάδα και οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες δημιουργούν ιδανικές διαδρομές rafting και καγιάκ στους ποταμούς όλες τις εποχές του χρόνου.
Το Ράφτινγκ είναι ομαδικό σπορ κατάβασης ποταμού αποτελείται από έναν επαγγελματία οδηγό ποταμού. Το μέγεθος της βάρκας καθορίζεται από το βαθμό δυσκολίας του ποταμού και την ποσότητα των νερών του. Ο έμπειρος οδηγός που βρίσκεται στη βάρκα καθοδηγεί το πλήρωμα και του δίνει τις ανάλογες εντολές για να κωπηλατεί ανάλογα, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα φυσικάεμπόδια που συναντώνται κατά τη διάρκεια της κατάβασης.

Στην ουσία πρόκειται για την κατάβαση ποταμού με φουσκωτή βάρκα που κινείται με κουπιά.
Το ρεύμα του ποταμού είναι αυτό που καθορίζει τη πορεία ενώ τα κουπιά χρησιμοποιούνται για την αποφυγή εμποδίων. Στην Eλλάδα το Ραφτινγκ ξεκίνησε στην δεκαετία του 90.
Το 1811 έγινε η πρώτη απόπειρα πλεύσης στο snake river της Wyoming. Τo 1840 πιστεύεται ότι εφευρέθηκε το πρώτο λαστιχένιο raft. Από το 1970 άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία και συμπεριλήφθηκε στους ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου καθώς και στους αγώνες της Βαρκελώνης, τους ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντας 1996, έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη για δημιουργία Διεθνής Ομοσπονδίας Rafting το 1997 και το 1999 οργανώθηκε το πρώτο διεθνές πρωτάθλημα ραφτινγκ.
Όπως όλα τα σπορ περιπέτειας έτσι και το ράφτινγκ έχει κάποιο βαθμό επικινδυνότητας συνεπώς και κάποιους κανόνες ασφαλείας.
Οι βαθμοί δυσκολίας των ποταμών με τις εντολές του οδηγού είναι από I w. w. έως VI w. w.
Η κλίμακα αυτή διαμορφώνεται ανάλογα με τον όγκο του νερού, την κλίση του εδάφους και τα εμπόδια (βράχια) που βρίσκονται στο ποτάμι.






























Περιοχή: Λόφος Αγ.Τριάδος, Ιωάννινα
Τηλ: 26510 21011
E-mail: info@frontzupolitia.gr
Web-site: www.frontzupolitia.gr
Περιοχή: Κουτσελιό Ιωαννίνων
Τηλ: 26510. 55051
E-mail:
Web-site: www.epirus.com/zagorisios-psita-gastras/
◄
1/5
►
Περιοχή: Anexartisias 109, Ioannina 454 44
Τηλ: 2651 022235
E-mail:
Web-site: www.etip.gr/
Περιοχή: Μικρό Πάπιγκο
Τηλ: 26530.41.257
E-mail:
Web-site: http://www.diaspapigo.gr/
◄
1/7
►