
Sea Kayak
Τα kayak είναι ελαφριά, μακρόστενα σκάφη χωρίς καρίνα, που κινούνται με τη μυϊκή δύναμη ενός ή περισσοτέρων κωπηλατών οι οποίοι χρησιμοποιούν κουπί-διπλό ή μονό.
Αρχικά, οι ιθαγενείς της Αμερικής έφτιαχναν τα κανό από ελαφρύ ξύλινο σκελετό, που τον έντυναν με φλοιούς δένδρων, και τα στεγανοποιούσαν με ρετσίνι. Τα κανό ήταν προσαρμοσμένα στις ανάγκες των κατασκευαστών τους και στη νομαδική τους ζωή. Συνήθως χωρούσαν έναν ή δύο κωπηλάτες και κάποιο φορτίο. Ήταν μάλιστα τόσο ελαφριά, ώστε ο κωπηλάτης μπορούσε να μεταφέρει πάνω στο κεφάλι του το κανό του αρκετά χιλιόμετρα, όταν οι συνθήκες τον ανάγκαζαν να βγει από το νερό

Τα kayak είναι μικρότερα σε μέγεθος από τα κανό, με σουβλερές πλώρη και πρύμνη και συνήθως με ένα μόνο άνοιγμα. Εκεί κάθεται ο κωπηλάτης που χρησιμοποιεί διπλό μονοκόμματο κουπί, με τα πόδια απλωμένα και χωμένα στο μπροστινό μέρος. Έτσι, το κορμί του από τη μέση και πάνω φαίνεται να αποτελεί προέκταση του σκάφους. Οι Εσκιμώοι κατασκεύαζαν τα kayak τους από δέρματα φώκιας ή άλλων ζώων σε ξύλινο (ή από μπανέλες φαλαινών)σκελετό και κατόπιν τα άλειφαν με λίπος ζώων για να τα αδιαβροχοποιήσουν.
Στην κυριολεξία kayak σημαίνει "βάρκα κυνηγιού". Ο κωπηλάτης φορά ένα αδιάβροχο κάλυμμα γύρω από τη μέση του (spray skirt) το οποίο στερεώνεται στο kayak, καλύπτοντας το άνοιγμα και εμποδίζοντας τα νερά να μπουν στο σκάφος.
Tο kayak λόγω κατασκευής είναι πολύ ελαφρύ και ευέλικτο.
Τα κανό και τα kayak σήμερα φτιάχνονται από μια ποικιλία υλικών και έχουν πολλές διαφορετικές χρήσεις. Κυριαρχούν τα μοντέρνα πλαστικά και τα φάϊρμπερ γκλας. Το μήκος τους κυμαίνεται από δυόμιση μέτρα έως τέσσερα μέτρα και χρησιμοποιούνται κυρίως για αναψυχή και άθληση.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι, για κατέβασμα ποταμών (whitewater) και περιήγηση (touring), και για έναν ή περισσότερους κωπηλάτες.

Τα κανό και τα kayak απέκτησαν μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια,
εφόσον επιτρέπουν στον άνθρωπο να έλθει σε επαφή με τη φύση με ένα συναρπαστικό τρόπο, μόνος ή με παρέα, σε μονοήμερες ή και πολυήμερες εκδρομές και σε ρυθμούς που ορίζει ο ίδιος
Λίμνη Παμβώτιδα (Ιωαννίνων):
Η διαδρομή ξεκινάει από τις εγκαταστάσεις της Λιμνοπούλας Ιωαννίνων.
Διασχίζουμε τα νερά της Παμβώτιδας, μέσα από τις βάρκες μπορούμε να δούμε τα σπάνια είδη πουλιών που βρίσκονται κρυμμένα στον υδροβιότοπο της λίμνης.
Έχουμε τη δυνατότητα κάνοντας τη διαδρομή να σταματήσουμε στο Νησί των Ιωαννίνων και να αναρριχηθούμε στο πεδίο αναρρίχησης του Νησιού.
Η διαδρομή χαρακτηρίζεται εύκολη και η διάρκεια της 2:30 ώρες .





























